tiistai 10. huhtikuuta 2012

Happy Hunger Games !


May the odds be ever in your favor...
No niin ! Nyt on sekä nähtynä Nälkäpeli elokuva, että luettuna kirjana ! Täytyy heti kärkeen sanoa, että itse kyllä pidin elokuvasta enemmän, vaikka yleensä tämä onkin ollut toisinpäin... Jokin tässä koko Nälkäpelissä oli sellaista mikä iski minuun kuin salama... Ehkä se on se kaipuu niitä aikoja kohtaan kun fantasiakirjallisuus oli muutakin kuin kimaltelevia vampyyreja ja melankolisia emotyttöjä... (Harry Potter 4ever...) Ehkä koko Nälkäpeli idea oli jotenkin niin karmaiseva kuva mahdollisesti siitä mitä tulevaisuuden tosi-teevee voi olla...

Päähenkilönä on Katniss Everdeen, joka ilmoittautuu peliin vapaaehtoiseksi pelastaakseen siskonsa Primin.

Nälkäpeli kertoo maailmasta, jossa Pohjois-Amerikan paikalla on tulvien, kuivuuden ja sotien yms. runtelema maa Panem, joka on jaettu 13 alueeseen. Kansa nousi nälänhädässä valtion hallitsijoita ja pääkaupunkia vastaan, mutta hävisivät sodan.. Muistutuksena siitä, että kansa ei enää koskaan nousisi hallintoaan vastaan alue 13 tuhottiin ja rangaistukseksi muille 12 alueelle kehitettiin nälkäpeli. Peli, jossa jokainen alue luovuttaa kerran vuodessa kaksi tribuuttia eli, 12-18 vuotiaan tytön ja pojan taistelemaan elämästä ja kuolemasta muiden alueiden tribuuttien kanssa areenalla, jossa luonnon-olot ovat ankarat ja ruokaa niukasti. Kaikenlisäksi koko verenvuodatus kuvataan ja näytetään televsioissa ympäri Panemia. Kaikkien on myös pakko seurata lähetystä, rangaistuksen uhalla.

Eli väkivaltaista taistelua vaativissa oloissa eli tulevaisuuden Big Brother. Se mikä elokuvassa vetosi enemmän oli juuri se, että väkivaltaan pääsi paremmin sisälle. Kirjassa ainakin minun oli vaikea kuvitella asioita niin raa'asti, vaikka näinkin aina elokuvan kohtauksen silmissäni. Näin siis leffan ennen kirjaa. Elokuvassa kaikki oli jotenkin melko raakaakin... mikä saa minut ihmettelemään sen ikärajaa.. 12? Ihan oikeasti... sali oli täynnä niitä vaahtosammuttimen kokoisia pikkutyttöjä jotka kikattelivat elokuvan aikana... Miksi? En todellakaan käsitä tätä... tai käsitän.. Samalla kun minä nuoruudessani kauhistelin sitä kuinka Muumipeikko putoaa pyllylleen katolta niin nykylapset eivät edes kavahda sitä että ihminen paloitellaan moottorisahalla kolmeen osaan.. pitkittäin...

Katniss on taitava käyttämään jousipyssyä, mikä tekee hänestä vaarallisen vastustajan.

Ikärajaa olisi mielestäni voinut elokuvaan nostaa ja ehkä hieman jopa tehdä se väkivaltaisemmaksikin... Veriset kohdat olivat jollain tapaa oudosti toteutettuna.. Asioita ei näytetty kunnolla vaan pikemminkin sillä tavoin, että oikeassa kohdassa kamera ei enää kuvaa, vaan veri vaan lentää... Mielummin olisi sitten ollut siten että ei näytetä mitään tai tosiaan siten, että näytetään kaikki. Toinen puutos elokuvassa oli seksin puute ! Enkä tarkoita sitä, että siinä olisi pitänyt olla itse aktia tai mitään muutakaan tälläistä... Mutta siis kyllä minä olisin halunnut nähdä Peetan (Josh Hutcherson) ilman paitaa.. ;( (Kirjassa muuten Katniss riisuu Peetan, kun hän pesee tämän vaatteet, miksi tämä oli poistettu elokuvasta? Murr..) Okei keskityin taas olennaiseen vai mitä? :))



Henkilöhahmoista vielä tähän loppuun, että roolitukset olivat kyllä täydelliset kaikille. Jennifer Lawrence oli täydellisen ilmeetön Katniss Everdeeniksi, mikä oli siis hyvä. Katniss ei ole mikään tunteellinen tyttö.. Ja Josh Hutcherson Peetana oli parempi kuin olisi voinut toivoa. Peeta oli kirjassa ihan taukki ja ärsyttävä lemmenkipeä kakkiainen, joka pakottaa Katnissin rakastumaan itseensä. Mutta elokuvassa Peeta oli suloinen ja ihana ja ja... okei saatoin rakastua leffan Peetaan.. mutta siis asiaan. Molemmat oli hyviä. Myös Effie Trinket ja Haymitch olivat loistavia hahmoja... Toivottavasti heitä nähdään lisää tulevissa elokuvissa... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...