maanantai 7. lokakuuta 2013

Batman: The Killing Joke


Vihdoin pääsin lukemaan tämän Alan Mooren, Brian Bollandin ja John Higgins(väritys) legendaariseksi muodostuneen teokseen, Batman: The Killing Joke. Vuonna 1988 julkaistu teos on varmasti yksi tunnetuimmista Batman-tarinoista ja ainakin mielenkiintoisimmista, sarjakuva nimittäin kertoo Jokerin mahdollisen syntytatrinan. Jokerin hahmolla on siis ollut monia syntytarinoita eri tekijöiden toimesta niin sarjakuva kuin elokuva maailmassakin, mutta itse pidän tätä luotettavimpana, sillä se perustuu Jokerin omiin muistelmiin. Jokerin oikea henkilöllisyys ei ikävä kyllä paljastu tässäkään, mutta ainakin saamme katsauksen herraan ennen täydellistä sekoamista.

Vaikka juoni keskittyykin Jokeriin ja siihen kuinka hän yrittää todistaa maailmalle, kuinka niinkin selväjärkinen mies kuin Jim Gordon voidaan saattaa samaaan hulluustilaan missä Jokeri  itse on, tapahtuu juonessa muutakin merkittävää. Tarinassa nimittäin selitetään, miksi ja miten Gordonin tytär Barbara aka. Batgirl menettää kävelykykynsä ja päätyy pyörätuoliin. Mukana on siis myös Barbara Gordonin uuden peitehenkilöllisyyden Oraakkelin synty.

Itse hankin tämän Deluxe Editionin kyseisestä tarinasta, eli suurinpana erona on se että kirjan on värittänyt Bolland itse. Paljon kirkkaammat sävyt, jotka esiintyvät Higginsin värityksessä luovat aivan toisenlaisen tunnelman, jotenkin karmivamman... joskin itse pidän Bollandin realistisemmasta värityksestä :)
Higgins ja Bolland

 Tarinalla on ollut myös suuri vaikutus Batman-elokuvien luojiin Tim Burtoniin ja Christopher Nolaniin. Outoa on, että tarina on kuitenkin ilmestynyt vain vuotta ennen Burtonin Batmaniä (1989), mutta syntytarina on silti saanut vaikutteita tästä teoksesta. Nolanin Jokeri(Heath Ledger) puolestaan on hyvin samankaltainen kuin tämän kirjan pellekuningas tavoitteiltaan.

Suosittelen todellakin kaikille itseään kunnioittavalle sarjakuva tai Batman-fanille tätä luettavaksi. Löytyy muuten siitä kirjasta 1001 sarjakuvaa jotka jokaisen tulisi lukea :) Synkkä sarjakuva, joka päättyy vielä kaikenlisäksi vitsiin on aivan varmasti yksi maailmanhistorian legendaarisimmista teoksista!

Kuvat:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...