sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Hahmoliiga: James Buchanan "Bucky" Barnes

 

Itse kuulun valitettavasti siihen ryhmään, joka ei ole lukenut alkuperäisiä tai oikeastaan juurikaan mitään Kapteeni Amerikka sarjakuvia. Syynä yksinkertaisesti se, että en ole koskaan oikein lämmennyt herralle ja mielestäni hän on yksi ei kiinnostavimmista hahmoista Marvel universumissa. Hahmon tärkeyttä ei kuitenkaan ole kiistäminen ja mielelläni häntä katselen sivuhahmona muissa Marvel tarinoissa, mutta nyt voisi kuitenkin palata taas siihen asiaan, eli hahmoon jonka tosiaan esittelen teille tällä kertaa!

Kapteeni Amerikan fanit varmasti tietävät tämän surullisen kuuluisan Kapun sidekickin, Buckyn. Lopuille hän on tullut tutuksi MCU:n elokuvista Captain America: the First Avenger ja Captain America: Winter Soldier, jälkimmäisessä tosiaan Kapteenin vihollisena. James Buchanan Barnes aka Bucky on Joe Simonin ja Jack Kirbyn luoma hahmo vuodelta 1941. Ensimmäisen kerran hahmo nähtiin Captain America Comics #1 -lehdessä Kapun rinnalla. Bucky on nuori poika, joka saa vahingossa selville Kapteenin henkilöllisyyden ja päätyy mukaan seikkailuihin. Hänen taitoihinsa kuuluu yleiset taitelutaidot sekä hän osaa käyttää aseita ja heitellä veitsiä. Muuten hän on oikeastaan ihan tavallinen poika.
 Jos ollaan ihan rehellisiä niin Bucky on lähes täydellinen kopio DC -comicsin hahmosta Robin, joka on siis Batmanin sidekick. Tuohon aikaan vielä uskottiin, että sankarilla täytyi olla teini-ikäinen poika apurina jotta nuorempi yleisö voisi samaistua johonkin. Siinä missä Robin oli huikea menestys niin Bucky jäi hyvinkin orvoksi räpellykseksi ja tosiaan vetosi vain lapsiin.


Myönnetään kuitenkin, että Bucky pärjäsi ihan hyvin Kapun rinnalla tosiaan nuo ensimmäiset vuodet, mutta kun Toinen Maailmansota päättyi ja supersankari -sarjakuvat menettivät muutenkin otettaan lukijoista oli Marvelinkin keksittävä jotain uutta. Kapteeni Amerikka sarjakuvien myynti alkoi takkuilla myös kun enää ei tarvinut vetää natseja turpaan, joten sarjakuva hyllytettiin vuonna 1954 numeron 78 jälkeen. Mutta kun Kapteeni Amerikka vihdoin palasi sarjakuva kauppoihin vuonna 1964 oli jotain sarjakuvamaailmaa mullistavaa tapahtunut, Bucky oli tapettu pois, kirjaimellisesti. Viittauksia ja flashbäkkejä nähtiin Buckyn kuolemasta pitkin 60-lukua, mutta vasta vuonna 1968 (The Avenegrs #56) lukijoille vihdoin näytettiin mitä oli oikeasti tapahtunut Buckylle. 


Kuten kuvasta näkyy, Bucky kuoli pommin mukana Toisen Maailmansodan aikana. Nyt päästään siihen, miksi koen että Bucky on tärkeä hahmo sarjakuvahistoriassa. James Buchanan Barnes on ensimmäinen merkittävä sarjakuva sankari (Marvel ja DC) , joka kuoli ja pysyi myös kuolleena. Jätetään nyt kylmästi pois Spider-Manin Ben setä, joka tosiaan löysi tiensä hautaan jo vuonna 1962. Jossain vaiheessa sarjakuva kulttuuriin syntyi lentävä lause: "No one stays dead expect Bucky, Jason Todd and Uncle Ben" mikä on ainakin minun mielestäni todella osuvasti sanottu! Tosin vuoden 2005 jälkeen se on muuttunut valheeksi, sillä kaksi kolmesta on taas elossa.

Kun 2005 vuonna ilmestyi ensimmäinen Captain America #1 -lehti (eli siis ties kuinka mones rebootti tällekin hahmolle) nähtiin kapua vastassa tuttu naama. Kuten arvata saattoi, Bucky ei ollut kuollut vaan kuin ihmeen kaupalla hän oli selvinnyt pommin räjähdyksestä ja nyt hänestä oli luotu täydellinen tappokone, Winter Soldier. Steve Epting ja Ed Brubaker olivat keksineet loistavan keinon tuoda vanha hahmo takaisin ja koittaa saada ihmiset taas rakastumaan Buckyyn. Toisaalta idea ei ole kovin omaperäinen sillä samana vuonna myös edesmennyt Robin, Jason Todd teki paluun Red Hoodina. Miksi nämä kaksi sarjakuvajättiä ei osaa muuta kuin kopioida toisiaan? 


Winter Soldier ei enää ole se sama Bucky, jonka Kapu joskus tunsi. Tämän ainoa tehtävä on nyt tuhota vanha ystävänsä Kapteeni Amerikka ja muutenkin aiheuttaa kaaosta maailmaan palkkasoturina. Kuten aiemmin mainitsin Bucky on löytänyt myös tiensä MCU -elokuviin ja häntä esittää näyttelijä Sebastian Stan. Hahmon mielenkiintoisimmat hetket tullaan varmasti näkemään nyt keväällä tulevassa Captain America: Civil War elokuvassa. Bucky Barnes on nimittäin ollut myös Kapteeni Amerikka sen jälkeen kun Steve Rogers kuoli, eli mikäli Steve kuolee tässä Civil War elokuvassa, olen melko varma että Bucky Barnes ottaa hänen paikkansa vibranium kilven kantajana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...