lauantai 18. helmikuuta 2017

Riverdale - Archie

Archie Andrews, Betty Cooper ja Jughead Jones. Kukaan täällä Suomessa ei taida oikein tietää keitä nämä kaverit ovat, mutta jenkkilässä he ovat tuttuakin tutummat hahmot. Hahmot esiintyvät Archie nimisessä sarjakuvassa ja ovat olleet olemassa jo vuodesta 1941. Archie Comics Publications, Inc on firma Archie -sarjakuvien takaa ja se on perustettu jo vuonna 1939. Kovin usein unohtaa, että on olemassa muitakin studioita kuin Marvel ja DC, jotka ovat syntyneet 1930 -luvulla ja jaksavat edelleen tuottaa sarjakuvia. Itsellenkin hahmot ovat tutut lähinnä vain nimeltä, mutta nyt uuden Archie -sarjakuvien rebootin (eli paluu uudella ilmeellä ja juonella) sekä uuden Riverdale sarjan jälkeen päätin vihdoin tutustua näihin pikkukaupungin teineihin. Koska minulla ei juurikaan ole hajua tuosta klassisesta Archiesta niin ajattelin nyt hieman vertailla teille miten reboot Archie ja Riverdale sarja eroavat toisistaan.

Klassinen Archie, Reboot Archie ja Riverdale Archie


Archie -sarjakuvissa päähenkilönä on tuo yllämainittu Archie Andrews. Punatukkainen hurmuri on kaikkien tyttöjen päiväuni musikaalisuutensa ja urheilullisuutensa vuoksi. Hahmon ovat luoneet John L. Goldwater, Bob Montana ja Vic Bloom, mutta vuonna 2015 rebootatun Archie -sarjakuvan takana ovat kuitenkin aivan eri ihmiset tietenkin siitä syystä, että edelliset tekijät ovat kuolleet jo aikaa sitten. Uudelleen tehdyn sarjakuvan takana ovat käsikirjoittaja Mark Waid sekä lukuisia piirtäjiä kuten Fiona Staples ja Annie Wu. Tästä lähtien en puhu enää reboot-archie vaan viittaan tuohon ihan vain käyttämällä nimeä Archie.

Archie sarjakuvat kertovat siis elämästä pikkukaupungissa nimeltä Riverdale. Kaikki tuntevat kaikki ja kaikkien ongelmat ovat kaikkien ongelmia. Sarjakuva kerrotaan Archien näkökulmasta ja veikeä päähenkilö puhuukin usein suoraan lukijalle asioita. Jokaisella hahmolla on hauskasti luotu aivan oma persoonansa ja tyylinsä. Parhaimpana esimerkkinä juuri tuo Jughead Jones, jolla on outo kruununtapainen päähine päässään. Juonellisesti sarjakvua on melkolailla teinihömpää eli ihastumisia ja vihastumisia, ystävyyttä ja rakkautta. Tämä on ehkä se suurin ero Riverdale sarjaan.

Riverdale ei perustu tähän Archie sarjikseen suoraan, lähinnä vain hahmot ovat samat. Hahmojen persoonat eroavat jonkin verran sarjakuvaan nähden esimerkiksi Archie ei ole kömpelö eikä Jughead syö koko ajan hampurilaisia. Suurin muutos kuitenkin on se, että ilmeisesti Jugheadia ei tulla esittämään sarjassa aseksuaalina, kuten sarjakuvissa usein on tehty. Itsekin olen vähän pettynyt siihen, ettei sille linjalle uskallettu lähteä.

Riverdale on sävyltään synkempi kuin Archie sarjakuva. Sarja alkaa siitä kun Jason Blossom löydetään ammuttuna joesta eikä tekijästä ole tietoakaan. Tuttuun Warner Bros tapaan (tuottanut tämän sarjan) tehdään siis tutusta ja turvallisesta sarjakuvasta synkkä ja moderni versio. Tässä se kuitenkin tuntuu toimivan. Molemmat kuitenkin toimivat omina kokonaisuuksinaan eroista huolimatta. Kevyempi sävy sopii sarjakuvaan ja synkempi tv-sarjaan.

Näyttelijät ovat Riverdalen parasta antia ja jokainen osaa tuoda uskottavasti hahmonsa eloon. Ehdoton suosikkini on Cole Sprousen Jughead, mutta myös Lili Reinhartin Betty ja Casey Cottin Kevin Keller ovat todella onnistuneita! K. J. Apa Archien roolissa saisi ehkä olla vähän vähemmän kivikasvo kuten hahmolle sopii, mutta toimii silti.

Ymmärrän hyvin, että sarjakuva ja sarja voivat olla liian kevyitä tämän päivän normeilla, mutta jollain tavalla ainakin minuun kolahtivat molemmat. Ehkä se johtuu enemmänkin juuri näistä hahmoista eikä niinkään juonesta. Riverdale sarjaa voi seurata Netflixistä joka perjantai uusi jakso meiningillä. Sarjakuvaa ei taida saada Suomesta juuri mistään ja itsekin sen tilasin Amazon.comista. Nähtäväksi jää ostanko lisää sarjakuvaa vai riittääkö minulle tämä yksi kirja, mutta joka tapauksessa oli mukavaa vaihtelua lukea tälläistä kevyempää tavaraa. Vielä pienenä sivuhuomautuksena, että Sabrina Teininoita tulee myös näistä sarjakuvista, luulisi hänen ainakin olevan tuttu myös Suomessa. :)

13 kommenttia:

  1. Suomalainen Archie-fani täällä!

    Itse en hirveästi pidä Riverdale-sarjasta, mutta en olisi todennäköisesti kuullut näistä sarjakuvista ilman sen olemassaoloa.

    Suosikkihahmoni on varmasti Jughead Jones, jonka jälkeen tulevat suosikkilistassani Moose Mason, Dilton Doiley ja Kevin Keller.

    Itsekin olen pääasiassa lukenut reboot-Archieta.

    Suosittelen lukemaan Jughead (2015-2017)-sarjan, se on pääArchieta usein vielä hauskempi ja selvästi hullumpi. Lisäksi kannattaa lukea yksittäinen mutta usean lehden kokoinen Big Moose, ja suosittelen myös Reggie and Me-sarjista.

    Archiellahan on siis Suomessakin saatavilla oleva sovellus, joten jos digitaalisena lukeminen ei kokemusta haittaa, se voisi olla tilaamista helpompi tapa saada tietyt Archiet käsiinsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Tästä tekstistä onkin tovi vierähtänyt aikaa ja tuo tv-sarja on kyllä mennyt sellaisiin sfääreihin, ettei kirjaimellisesti enää mitään järkeä..

      Sarjakuvien lukeminen on jäänyt itseltä ihan vaan ajanpuutteen vuoksi kokonaan pois. Toisaalta digitaalisesti lukeminen voisi helpottaa esimerkiksi kun liikkuu julkisilla töihin. Kiitos vinkistä!

      Poista
  2. Hei taas (sama tyyppi täällä)!
    Lisäisin vielä, että ainakin itselläni on ongelmia sovelluksen kanssa, mutta ainakin jos käytät Android-laitetta, Google Play-kaupasta voi ostaa ainakin joitain Archie-sarjiksia suoraan Play Kirjat-sovellukseen.
    Muuten, Jugheadin kruunumainen hattu on nimeltään "whoopee cap". Se oli hetken muodissa Yhdysvalloissa 40-luvun alussa nuorison keskuudessa. Whoopee cap tehtiin poistamalla huopafedoran lieri, kääntämällä sen sisäpuoli ulospäin ja leikkaamalla reuna kolmioiksi kruunutyyliin. Jugheadin hatun ympärysmitta ja piikkien koko on kyllä sitä luokkaa, että sen on pakko olla muuten tehty...
    Itselläni on Crown Hat NYC:ltä tilattu whoopee cap, eli täällä Suomessakin liikkuu burgereita ahmiva, kruunuhattupäinen teini.
    Kiitos vastauksesta! (meni melkein kuukausi vastata kun en käytä juuri blogspotia ja en saanut ilmoitusta tai mitään)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo blogger on vähän inhottava kun se ei infoa näistä kommenteista. pitää itse osata katsoa ja meinaa multakin aina unohtua! Itsekin ostin Ebaystä Jughead-hatun, mutta turkanen oli liian pieni mun isoon päähän!

      Poista
  3. T a a s sama tyyppi kommentoimassa...koska no, ainoat jutut mitä löytyy kun Archiesta suomeksi keskustelua haen ovat tämä blogikirjoitus, melko epäaktiivinen Kvaak-aihe ja joku Google Groups-ryhmä vuodelta 2001.
    Tosiaan Archietahan julkaistiin 90-luvulla hetkeksi suomeksikin, kaiketi vain 7 numeroa. Itse olen saanut käsiini niistä 4 - Archien nimi on Justus, Jugheadin Santtu, Betty on Helena/"Hellu", Veronica on Valpuri/"Purre", Reggie on Masa, Moose on Mosse, rehtori Weatherbee on rehtori Tuivero, Ethel on Iida, Mr. Lodge on herra Vaaja, jne jne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho enpä olisi uskonut, että Kvaak on vielä olemassa! Siitä on varmaan sata vuotta kun olen siellä viimeksi käynyt :D

      En tosiaan minäkään tiedä, onko olemassa jotain paikkaa, jossa keskusteltaisiin Archie-sarjakuvista. Jodelissa ainakin Riverdalesta, mutta se nyt on aika eri kun nää sarjakuvat...

      Poista
    2. Julkaisen välillä sinne Riverdalejodeliin sarjisjuttuja, mutta juu ei juuri sarjiksiin liittyviä keskustelupaikkoja löydy suomeksi - englanniksikin yllättävän vähän. Muutama Facebook-ryhmä löytyy enkuksi, mutta en käytä Facebookia juuri joten harvemmin niihin osallistun. Instagramissa on ehkä aktiivisin Archie fanbase Facebookin jälkeen, nythän on siellä muuten tässä kuussa ollut "Archie Art April"-taidehaaste, johon itse jonkin verran osallistuin.

      (ps. sattumalta juuri tuli eilen postissa 2005-2008 ajalta Archie's Double Digestejä)

      Poista
    3. Itsekin meinasin osallistua tohon Archie Art April -haasteeseen mut yksinkertaisesti voimat ei vaan riittäneet. Oon nyt parin kuukauden ajan ollut ihan totallisen burnout piirtämiseen niin ei vaan pysty :/

      Poista
    4. Juu, itseltä on jäänyt väliin suurin osa prompteista siinä listalla, alkuun tein kaikki mutta nyt en ole pitkään aikaan tehnyt mitään (satun työstämään erästä toista Archie-teemaista projektia, ja voimat eivät millään riitä molempiin ja sitten vielä opiskeluun)

      Poista
    5. Nyt on pakko kysyä, että onko se toinen projekti se Visual Novel mistä luin jodelista? :D

      Poista
  4. Juuri se! Eka visual novel mitä olen tehnyt, eikä minulla juuri kokemusta ole vn:ien kanssa muutenkaan ennestään, mutta ohjelmisto vaikuttaa helppokäyttöiseltä joten eiköhän tästä vielä jotain tule-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (Hetkonen, jostain syystä tästä tuli erillinen kommentti eikä vastaus ¯\_(ツ)_/¯)

      Poista
    2. Arvasin! Odotan innolla mitä siitä tulee! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...