tiistai 7. maaliskuuta 2017

Logan


Vuonna 2000 ensi-iltansa sai yksi 2000-luvun parhaimmista supersankari leffoista. X-men oli kaikkea sitä mitä Marvel elokuvalta tuolloin osasi odottaa ja mikä parasta, menestynyt mutantti leffa nosti supersankarileffat kaikkien huulille. Patrick Stewart, Ian McKellen sekä Hugh Jackman onnistuivat tuomaan valkokankaalle juuri sellaiset hahmot ikonisista Ryhmä X:läisistä kuin saatoimme toivoa. Nyt 17 vuotta myöhemmin on aika sanoa hyvästit näille ikonisille hahmoille. Kukaan ei tätä päivää halunnut, vaikka kaikki sitä osasivatkin odottaa. Jossain vaiheessa vain on pakko heittää supersankariviitta hyllylle ja jatkaa muissa rooleissa. Arvostelu saattaa sisältää taas pieniä spoilereita ja spekulaatioita jotka saattavat muuttua spoilereiksi, mutta leffan nähneille varmaan taas kaikkea pikkukivaa. Jos et ole vielä käynyt Logania katsomassa niin mene nyt ihmeessä ja varaa mukaan nenäliina jos toinenkin!

Logan pohjautuu löyhästi Mark Millarin Old Man Logan sarjakuvaan vuodelta 2010. Elokuva ei ota lähdemateriaalistaan oikeastaan muuta kuin "apocalyptiset" maisemat sekä roadtrip -teeman. Sarjakuvassa Wolverine reissaa Hawkeyen kanssa toiselle puolelle Yhdysvaltoja ansaitakseen rahat perheensä elättämiseen. Logan leffassa Wolverine matkustaa Charles Xavierin ja Lauran, uuden mutantin kanssa, viedäkseen tämän turvaan mutanteille pyhään paikkaan Eedeniin. Kuten sanoin niin juurikaan yhteyttä Olm Man Loganiin ei ole, mutta jotenkin elokuvan tekijät ovat kuitenkin onnistuneet sisällyttämään sitä tunnelmaa leffaan, jota Old Man Logankin huokuu.


Elokuva sijoituu vuoteen 2029, maailmaan jossa mutantit ovat lähestulkoon sukupuuttoon kuollut laji. Logan toimii limusiinikuljettajana ja elää hiljaista omaa elämäänsä ilman sen suurempia ongelmia. Päivittäin hän vierailee sen ainoan ihmisen luona, joka hänellä on jäljellään edellisestä elämästään Wolverinen eli Charles Xavierin. Charles on jo yli 90 vuotias mikä on tuonut mukanaan omat ongelmansa kuten Alzhaimerin, joka haittaa melkoisen paljon maailman viisaimman mutantin elämää. Myös Logan on saanut omat kolhunsa elämältä eikä hänen selfhealing - voimansa enää toimi niinkuin pitää mikä aiheuttaa sen, että hänen kehonsa hiljalleen myrkyttyy adamantiumista, joka on tuonut suojaa Loganille kaikki nämä vuodet. Pahiksena elokuvassa ei ole kukaan Marvel maailman suurimmista korstoista vaan Donald Pierce, joka Reavers jenginsä kanssa tahtoo hankkiutua eroon näistä "uusista mutanteista" jotka yhtiö nimeltä Alikali Transigen loi sotilastarkoituksiin. Laura, Loganin geeniperimän avulla synnytetty tyttö on yksi näistä aseiksi tarkoitetuista lapsista.

Logan ei välttämättä ole juoneltaan se kaikkein ihmeellisin tapaus, mutta ovatko supersankari leffat koskaan? Tämä oli myös (muistaakseni) ensimmäinen kerta kun oikeasti itkin Marvel -leffassa. Etenkin lopetus oli jotenkin todella riipaiseva kohtaus ja pelkästään sen ajatteleminenkin tuo veden silmiin. Myös joka kerta kun näin Charlesin siinä kunnossa (vanhana, muistisairaana), sydämeni kirjaimellisesti särkyi. Näin silmissäni kaikki ne hauskat hetket James McAvoyn nuoren Xavierin kanssa ja kaiken sen mitä Patrick Stewartin Charles toi vuosien varrella meille. Kaiken sen kilpailun ja kinastelun Erikin kanssa, Moiran, sekä mietin jopa sitä, että miten kävi Charlesin pojalle Davidille, joka tähdittää Foxin Legion -sarjaa. Valitettavasti elokuva ei anna meille juurikaan selitystä mitä muille X-meneille tapahtui, mutta rivien välistä pystyy jotain lukemaan. Kaikkein suurin surku on kuitenkin, että Erikin tarinaa ei kerrottu. Mitä tapahtui Magnetolle? Emme saa todennäköisesti koskaan tietää.

Easter Eggit ja viittaukset. Ensinnäkään tässä leffassa ei ole secret endingiä, mikä on toisaalta ihan sopivaa tälläiselle yhden tarinan päätösleffalle. Koska Foxin X-men universumi ei ole niin laaja kuin MCU ei siihen saa tungettua niin hirveästi erilaisia viittauksia muihin elokuviin. Muutamia ihan hauskoja pikkuviittauksia kuitenkin oli, ja muun muassa X-men: Apocalypsestä tuttu Caliban esiintyi tässä hyviksen roolissa. Loganin huoneessa oli myös nähtävillä Wolverinen tunnuslaatat Ensimmäisen Maailmansodan ajalta, sekä miekka jonka Silver Samurai antoi hänelle elokuvassa The Wolverine. Elokuvassa nähdään myös muutama X-men sarjakuva, jotka kuitenkin ovat vain tätä elokuvaa varten tehtyä rekvisiittaa, ei siis oikeita sarjakuvia. 

Vaikea sanoa mihin kohtaan tämä varmasti sijoittuu minun Marvel-elokuva listallani, mutta ainakin sen voin kertoa, että top viiteen pääsee heittämällä. Mietin myös, että voisin laittaa sellaisen listan jonnekin tuonne blogini välilehtiin jonne päivitän aina reaaliajassa Marvel -elokvua listaustani jonka tein tuossa taannoin. Siihen kun vähän väliä tulee uusi leffa niin listakin on melko eläväinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...